Opbouw huurprijs

Iedereen moet kunnen wonen in een betaalbare, goede woning in een leefbare buurt. Dat is ons doel. Een goede buurt heeft woningen van verschillende groottes en types. Ze zijn of worden duurzaam en we verhuren ze voor een eerlijke prijs. We moeten natuurlijk ook naar ons eigen huishoudboekje kijken. Voor alle keuzes geldt: fijn en ongestoord wonen is ons uitgangspunt. Hieronder lees je hoe de huur van een woning is opgebouwd, over ons huurbeleid en de jaarlijkse huurverhoging. Ook kun je hier een filmpje bekijken over ons huurbeleid.

Een eerlijke prijs

Je betaalt huur om in je woning te kunnen wonen. Maar hoe komt deze huurprijs eigenlijk tot stand? En wat doen we met dat geld? We vertellen je er graag meer over met deze video.

Je huurprijs bestaat uit de volgende onderdelen:

Kale huur of nettohuur

Deze prijs hangt onder meer af van de kwaliteit, de grootte en van waar je huis staat. Dit is het bedrag dat je betaalt voor het gebruik van de woning. De kale huur of nettohuur wordt vastgelegd als je de woning gaat huren. Daarna verhogen we alleen bij de jaarlijkse huurverhoging of bij aanpassing van de woning. De netto huur mag bij sociale huurwoningen niet hoger zijn dan de maximale huur. Bij vrije sector woningen mag dit wel.

Servicekosten
Dit zijn kosten voor gemeenschappelijke diensten, zoals schoonmaak of groenonderhoud. Servicekosten zijn kosten die bovenop de kale huur komen. Je betaalt servicekosten voor diensten die wij voor jou uitvoeren. Meestal zijn deze kosten voor een heel gebouw afgesproken.

Bijvoorbeeld:
 • het schoonhouden van algemene ruimten;
 • de kosten voor stroom van de verlichting in de algemene ruimten;
 • het ontstoppen van het riool;
 • de huismeester.
Van de servicekosten krijg je elk jaar (meestal) voor 1 juli de afrekening. Hierop staan je servicekosten voor het komende jaar.
Lees hier meer over de servicekosten.
Kosten voor extra service

Dat zijn de fondsen en regelingen, zoals het Glas- en Ontstoppingsfonds.

Heb je een onderhoudsabonnement? Dan betaal je ook hiervoor iedere maand een klein bedrag. Lees hier meer over het onderhoudsabonnement.

Wat is de brutohuur?

Als je de nettohuur en de service- en stookkosten bij elkaar optelt, dan krijg je het bedrag dat je iedere maand aan ons betaalt; de brutohuur.

Wat is de streefhuur?

De streefhuur is de huurprijs die wij eerlijk vinden voor jouw woning. Dit is wat we aan nettohuur voor een woning vragen. Voor een sociale huurwoning vinden we 70% van de maximale huurprijs eerlijk. Voor een vrije sector woning 90%. Gemiddeld rekent een woningcorporatie 72% streefhuur voor een sociale huurwoning. Sommige woningen worden te duur of goedkoop als we deze percentages volgen. In dat geval kan de streefhuur anders zijn. Betaal je de streefhuur nog niet? Dan werken we daar in kleine stapjes naar toe. Dit doen we met de jaarlijkse huurverhoging.

Huurbeleid Woonbedrijf

In het huurbeleid staan de keuzes die wij maken voor het verhuren van sociale huurwoningen. Dat gaat verder dan alleen het vaststellen van een eerlijke huurprijs. We vinden het belangrijk om genoeg betaalbare woningen te hebben. We willen ervoor zorgen dat iedereen bij ons een woning kan huren. We maken duurzame keuzes. En we zien dat er steeds meer ouderen en kleine gezinnen of alleenstaanden een woning zoeken. Daarom passen we onze woningvoorraad aan naar meer kleinere en betaalbare woningen.

Het nieuwe huurbeleid heeft vijf uitgangspunten:

 1. de bewoner betaalt een eerlijke prijs voor zijn woning;
 2. de bewoner betaalt 70% van de maximale huur voor een sociale huurwoning, de bewoner van een vrije sector woning betaalt 90% van de maximale huurprijs;
 3. we wijken hier soms van af om zeker voldoende betaalbare woningen te hebben;
 4. we gebruiken het sociaal huurakkoord als uitgangspunt;
 5. we kiezen voor verschillende percentages voor de huurverhoging.

Een inclusieve buurt

In veel buurten hebben we sociale huurwoningen én vrije sector woningen. Of je nu een hoog of laag inkomen hebt, iedereen kan bij ons een woning huren. Dat willen we graag zo houden. Bijvoorbeeld: we verhuren woningen aan mensen met een hoger inkomen in een buurt waar veel mensen met lagere inkomens wonen. En andersom. Onredelijke verschillen in de huurprijs willen we voorkomen. Vooral als de kwaliteit van de woning ongeveer hetzelfde is.

Kwaliteit van jouw woning

Deze kwaliteit bepaalt de huurprijs. Hoe duurzamer je woning, hoe hoger de kwaliteit. Voor een goed geïsoleerde woning betaal je meer huur. Maar je betaalt ook minder kosten voor de verwarming. Wel zo fijn! We kijken onder andere naar hoeveel slaapkamers er zijn. En of je een tuin of balkon hebt. Ieder onderdeel krijgt 1 of meer punten. Die punten tellen we op in het woningwaarderingsstelsel. Hier komt een maximale huurprijs uit. Maar…deze betaal je niet. Je betaalt de streefhuur.

Jaarlijkse huurverhoging

Ieder jaar mogen wij op 1 juli de huurprijs aanpassen. Hierbij letten we goed op dat onze woningen betaalbaar blijven. Meestal stijgt de huurprijs met de inflatie. De overheid kan besluiten dat we de huur minder of niet mogen verhogen, zoals in 2021. Deze éénmalige ‘huurbevriezing’ geldt voor alle woningcorporaties.

Overzicht totale huurprijs

Omdat het fijn is om te weten wat je in totaal voor je woning betaalt, vind je de totale huurprijs terug in de brief over de huurverhoging óf in de brief over de afrekening servicekosten.

De brief over de huurverhoging ontvang je altijd voor 1 mei. Krijg je de brief over de huurverhoging eerder dan je afrekening servicekosten? Dan zie je de totale huurprijs op de afrekening servicekosten. Ontvang je de afrekening eerder dan de brief over de huurverhoging? Dan vind je de totale huurprijs in de brief over de huurverhoging.

Specifiek maatwerk uit het sociaal huurakkoord

Voor bewoners met een sociaal huurcontract is de eenmalige huurverlaging meestal gunstiger dan het specifiek maatwerk uit het sociaal huurakkoord. Een klein deel van de bewoners kan wel een beroep doen op het specifiek maatwerk, maar komt niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. Het gaat daarbij om huishoudens van drie of meer personen, met een inkomen tussen € 32.200 en € 34.200 en een huurprijs boven de liberalisatiegrens (in 2021 € 752,33). Zij komen nog wel in aanmerking voor een huurverlaging tot onder die liberalisatiegrens, zodat huurtoeslag mogelijk is. Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op via ons contactformulier en we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk!

Eenmalige huurverlaging

Bewoners met een sociaal huurcontract en een laag inkomen kunnen in 2021 voor één keer een huurverlaging krijgen. Als je voldoet aan de voorwaarden, krijg je de huurverlaging vanzelf. Je hoeft daar niets voor te doen. Wil je toch zelf bekijken of je in aanmerking komt? Lees er hieronder meer over.

Eenmalige huurverlaging: hoe werkt dit precies?

Bewoners met een sociaal huurcontract en een laag inkomen kunnen in 2021 eenmalig een huurverlaging krijgen. Als je voldoet aan de voorwaarden krijg je de huurverlaging vanzelf. Je hoeft daar niets voor te doen. De eenmalige huurverlaging blijft tot de volgende huurverhogingsronde in juli 2022 gelden.

Waarom een eenmalige huurverlaging?

De meeste bewoners van een sociale huurwoning betalen een huurprijs die past bij hun inkomen. Woonbedrijf houdt daar bij het verhuren van woningen al rekening mee. Toch zijn er mensen die een huur betalen die te hoog is voor hun inkomen. Bijvoorbeeld omdat hun inkomen is gedaald. Daarom kunnen deze bewoners in 2021 een eenmalige huurverlaging krijgen.

Wanneer kan ik huurverlaging krijgen?

Dat hangt af van de hoogte van je huur, je (gezamenlijk) inkomen en je huishouden. Hieronder zie je wat de voorwaarden zijn.

Inkomensgrenzen eenmalige huurverlaging

Huishouden Inkomen lager dan huur* is hoger dan
1 persoon €23.725,- €633,25
1 persoon met AOW €23.650,- €633,25
2 personen €32.200,- €633,25
2 personen** €32.075,- €633,25
3 > personen €32.200,- €678,66
3 > personen** €32.075,- €678,66

*Huur zonder servicekosten
**Minstens 1 persoon in AOW-leeftijd

Wij controleren van te voren of je aan alle voorwaarden voldoet. Deze informatie krijgen we van de Belastingdienst. Hoeveel huurverlaging je precies krijgt, hangt af van de hoogte van je netto huurprijs (huurprijs zonder servicekosten). De Belastingdienst kijkt naar het vastgestelde inkomen over 2019. Heb je na 2019 een inkomensdaling gehad, waardoor je al minstens zes maanden een lager inkomen hebt dan de inkomensgrens? Dan heb je ook recht op huurverlaging. Dit moet je wel zelf aanvragen.

Hoe kom ik in aanmerking?

 • Als je in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging, dan krijg je in maart 2021 vanzelf bericht van ons. Je hoeft zelf niets te doen.
 • Ontvang je in maart geen bericht van ons? Dan kan het zo zijn dat je netto huur toch lager is dan de netto huur die in de voorwaarden staat en/of dat je (gezamenlijk) inkomen volgens de Belastingdienst te hoog is. Is je (gezamenlijk) inkomen vanaf 2020 gedaald? Dan kun je de huurverlaging zelf aanvragen. Met het zelf aanvragen van huurverlaging helpen we je graag op weg. Op deze pagina bekijk je zelf of je hiervoor in aanmerking komt. Daarna vraag je meteen eenmalige huurverlaging aan. Hiervoor hebben we wel wat gegevens van je nodig, zoals de samenstelling van jouw huishouden en inkomensgegevens.
 • In februari hebben wij bij de Belastingdienst gegevens opgevraagd van bewoners die mogelijk recht hebben op de eenmalige huurverlaging. Heb je hiervan bericht gehad van de Belastingdienst? En heb je rond 24 maart geen bericht gehad van ons hierover? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging.
 • Wil je meer weten over de eenmalige huurverlaging? Bekijk dan ook de pagina van de Rijksoverheid.

Passend toewijzen

De overheid wil voorkomen dat gezinnen met een laag inkomen in een te dure huurwoning gaan wonen. Daarom moeten alle woningcorporaties ‘passend toewijzen’. We moeten ons dus aan bepaalde regels houden. Lees meer over passend toewijzen.

Betalingsproblemen door gevolgen coronavirus

We begrijpen dat deze tijd gevolgen kan hebben voor je inkomen. Is het voor jou door de gevolgen van de coronacrisis niet mogelijk om je huur (volledig) te betalen? Dan kun je onder voorwaarden uitstel van betaling bij ons aanvragen. Wij spreken dan een betalingsregeling met je af. Sluit hier een betalingsregeling af.

Huurtoeslag

Als er iets verandert in je huurprijs, kan het zijn dat dat gevolgen heeft voor je huurtoeslag. Het is dus belangrijk om je nieuwe huurprijs door te geven aan de belastingdienst. Wil je weten of je in aanmerking komt voor huurtoeslag? Kijk dan op de website van de belastingdienst.

Toch nog vragen over ons huurbeleid?

Dat kunnen we ons voorstellen. Kijk bij de veelgestelde vragen onder 'Huurprijs, huurverhoging en huurtoeslag'. Staat je vraag er niet tussen? Neem contact op via ons contactformulier en we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk!